ASUS Blog

Hírek az ASUS világából

Zenfone

Megérkezett a Zenfone 6

Az ASUS érzi a lemaradását mobilfronton és tesz is azért, hogy ledolgozza azt. A Zenfone 6 bizonyos téren innovatív, míg máshol kisebb-nagyobb kompromisszumot követel.

Külsőségek

Az ASUS a Zenfone 6 dizájnjával elindult a nekem tetsző irányba. Az előlapon egy közel káva nélküli 6,4″-os NanoEdge kijelző látható, amelyet Corning Gorilla Glass 6 védelemmel láttak el. Nincs notch, nincs kivágás vagy lyuk, csak az előlap 92%-át lefedő kijelző. Az egység egy 2340×1080 FHD+ felbontású IPS panel, amely 600 nit fényerőre képes. A gyártó külön kiemeli, hogy ez a modul 100%-os DCI-P3 színskálával rendelkezik, amellyel mindent élénk, élethű színekben láthatunk.

Szemből nézve a jobb oldalon 3 gombot találunk. A legfelső okos gombbal a Google asszisztenst hívhatjuk életre vagy egyéni parancsokat állíthatunk be, középen a hangerőgombok, alul a bekapcsológomb kapott helyet. Bal oldalon látható a SIM tálca, amely két 4G képes nano SIM-et és egy akár 2 TB-os microSD kártyát képes egyszerre magába fogadni. Alul látható az USB-C port, a hangszórónyílások és egy 3,5mm-es jack csatlakozó.

Belsőségek

A teljesítményről egy Qualcomm Snapdragon 855 mobil processzor gondoskodik egy Adreno 640 GPU társaságában. Csatlakozási lehetőségek között jelen van a 802.11ac 2×2 sávos szabványt támogató Wi-Fi, Bluetooth v5.0, NFC. Mobilhálózatok terén Cat.13 LTE is támogatott. A GPS pontossággal se lesz nagy baj, hiszen a telefon egyaránt látja a GLONASS, BDS, GALILEO és QZSS műholdakat. Végül az akkumulátor, ami óriási, 5000 mAh kapacitású telep. Támogatja a Quick Charge 4.0-t és gyárilag is 18W-os töltővel érkezik a készülék.

Felhasználói felület

Ezen a készüléken mutatkozik be a ZenUI 6. Kinézetre csak minimálisan tér el az alap Android rendszertől. Ehhez hozzátartozik, hogy sokkal kevesebb előretelepített gyári alkalmazást találunk, mint az a korábbi ASUS telefonoknál tapasztalható volt. Támogatott a rendszerszintű sötét mód, valamint arra is odafigyeltek, hogy a 6,4 hüvelykes kijelző ellenére kényelmes legyen egy kézzel használni a készüléket. Emellett az ígéretek arról szólnak, hogy a továbbfejlesztett OptiFlex és AI Boost technológiáknak köszönhetően a felhasználói szokások alapján osztja meg az erőforrásokat a különböző applikációk között és azt is kitalálja, hogy következőnek mit fogunk használni, ezáltal még gyorsabbá téve a betöltést. Ezeknek köszönhetően az animációk folyamatosak, a felület gördülékeny marad. További aranyos megoldás, hogy a telefon a környezeti zajokat figyelembe véve állítja be a bejövő hívás csengetésének hangerejét, emiatt nem kell azon aggódni, hogy nem halljuk meg a csörgést az utcán, sem pedig amiatt, hogy egy csendesebb helyen mindenkit megrémít az ordító telefonunk.

Flip kamera – ilyet még senki sem csinált

“Ilyet még senki sem csinált!” – sokat hajtogatták ezt a bemutatón az innováció alátámasztására. Én csak abban reménykedem, hogy pár hónap, esetleg év távlatában sem fogják odailleszteni a címmondat végére, hogy “nem véletlenül!”. Emlékszem még a kinyithatós-szétcsúsztatós butatelefonokra, amik mind nagyon menők voltak, csak éppen sokkal kevesebb ideig bírták, mint az egy tömbből faragott társaik. Megtört a szalagkábel, kikopott a mechanika, ilyen és ehhez hasonló hibákkal szembesültek barátaim a gimnáziumi évek alatt.

Miről is beszélünk pontosan? Az ASUS szembemenve a tradíciókkal, nem alkalmazott külön kamerákat az elő- és hátlapon, hanem egy egyedi flipes mechanikát fejlesztett ki, amellyel hátulról előre forgatható a kamera, sőt, nem álltak meg itt, hanem a két végpont között tetszőleges szögben, fokozatmentesen állítható a kamera, amely ezáltal teljesen új perspektívákat tud teremteni. Emellett támogatott még egy úgynevezett auto panoráma funkció, amelynél a telefon egy helyben marad és a kamera mozgatásával készül el a kép. Mivel a kamera átfordul a telefon másik oldalára, mostantól akár úgy is készíthetünk panorámafelvételt, hogy mi magunk is rajta legyünk képen.

A mozgó kis sziget két kamerát foglal magába. Ezt az ASUS többek között azzal indokolta, hogy egyébként túl nagyra nőtt volna az mozgó tömeg, egyébként pedig letesztelték és ez a két kamera mindenre elég, nem kell mellé még egy vagy kettő. A főkamera egy Sony IMX586-os 48 MP-es egység f1.79-es rekesznyílással, lézeres autófókusszal megtámogatva. Ehhez társul egy 13 MP-es széles 125° látószögű kamera valós idejű korrekcióval. Mivel előfordul, így a szelfikamera is ugyanezekkel a paraméterekkel rendelkezik. Az ASUS mindenkit biztosított arról, hogy a nyitási mechanizmust alapos stressztesztnek vettették alá, százezerszer nyitották ki és zárták be egymás után, amit gond nélkül kibírt. Ez az ő számításaik szerint 28 szelfi/nap 5 éven keresztül. Szelfiből tényleg sok ennyi, de ha arcfelismeréssel oldaná fel az ember a telefonját, máris nem olyan sok, főleg, ha pár szerfit is készít utána. Én azt javaslom, hogy ennél a konkrét készüléknék maradjunk a hátlapi ujjlenyomatolvasónál, ha a képernyőzár feloldásáról van szó.

Összesített gondolatok

Az ASUS nagyot fejlődött a mobilos téren. Összességében egy szép, erős, szükséges funkciókkal telepakolt készülék lett, amely megkövetel néhány kompromisszumot a vásárlótól. Nincs a zászlóshajók ligájában, de nem is ott akar játszani, ami az árazáson is meglátszik. A hivatalos ASUS e-shopban már megvásárolható az alap 6/64-es változat, jelen pillanatban 159 990 Ft-os áron. A többi szín és változat itt jelenleg még nem elérhető. A pontosság kedvéért elérhető lesz még a fekete mellett egy kék-ezüst színátmenetben, illetve 6/64 mellett érkeznek 6/128 és 8/256 változatok is. Minden más paraméterében megegyezik az összes készülék.